Urut Tradisional.

urut tradisional

Urut Tradisional ialah satu geraklaku di mana seseorang itu melumurkan minyak apda anggota badan, kemudian menekan dan menolaknya perlahan-lahan berulang kali di tempat yang bermasalah, khususnya di sekitar urat-urat tegang atau bengkak. Tindakan dalam urut tradisional ini dilakukan samada dengan menggunakan jari tangan, tapak tangan, lengan, siku, tumit atau tapak kaki, mengikut mana yang lebih sesuai atau munasabah bergantung kepada tempat-tempat atau pun anggota yang hendak diurut.

Biasanya, penggunaan anggota yang berlainan semasa urut tradisional bergantung kepada kecil atau besarnya saiz badan seseorang pelanggan. Selain itu, kekerasan otot-ototnya juga diambil kira. Tegasnya, jika tukang urut tradisional mengurut seorang ahli tinju dari Eropah, yang mana badannya sudah tentu besar dan ototnya pula terlalu keras, maka urut tradisional tersebut haruslah banyak menggunakan siku, lengan dan tapak kaki, keculi di tempat tertentu. Bagi kebanyakan tukang-tukang urut tradisional, mereka biasanya memulakan upacara mengurut dengan membaca beberapa potongan ayat-ayat suci Al-Quran atau jampi mentera atau serapah tidaklah penting sangat, cukuplah sekadar dengan permohonan lindungan dari Allah daripada syaitan yang direjam. Kemudian diikuti dengan menyebut nama Allah yang amat Pemurah lagi amat Pengasihani. Apa yang lebih pentingnya ialah, tekanan urut dalam rawatan urut tradisional tersebut yang dilakukan itu hendaklah kena pada tempatnya dan bersesuaian dengan kadar keupayaan sakit seseorang.

Pengalaman Dan Profesyen Urut Tradisional.

Sudah menjadi suatu amalan dan lumrah bagi kebanyakan orang-orang Melayu khususnya bagi mereka yang tinggal di luar bandar, amat gemar supaya badannya diurut oleh seseorang. Kebiasaannya, tubuh mereka diurut dengan rawatan urut tradisional setelah merasai terlalu amat keletihan kerana kuat bekerja di siang hari, terbabit di dalam satu-satu kemalangan, tergeliat atau terseliuh, tersalah bantal ataupun masalah-masalah yang ada hubungkaitnya dengan urat saraf. Ini disebabkan masyarakat kita kuat mempercayai bahawa rawatan urut tradisional yang diberikan oleh tukang urut tradisional lebih cepat mendatangkan hasil.

Selain kita percaya bahawa sesiapa sahaja yang terbabit dalam satu-satu kemalangan yang dasyat, jika tidak segera diurut dengan rawatan urut tradisional sudah pasti akan menghadapi risiko sakit-sakit atau pun sengal-sengal urat saraf atau sendi tulang yang lebih teruk pad tahun-tahun mendatang, khususnya apabila umurnya sudah meningkat. Kes ini sebenarnya sudah seringkali diberitahu oleh pelanggan rawatan urut tradisional yang pernah terbabit dalam sesuatu kemalangan, tetapi mereka tidak segera untuk diurut sebaik sahaja peristiwa tersebut berlaku. Akhirnya apabila umur sudah meningkat dewasa, maka berbagai penyakit atau masalah yang berhubungkait dengan urat saraf telah terjadi. Masalah urat saraf yang dimaksudkan itu mula dirasai apabila mereka tidak mendapat tidur yang cukup, selepas melakukan kerja-kerja berat sekali sekala, atau sesudah mengadakan hubungan seks. Kesan kepenatan itu biasanya akan dirasai pada keesokan harinya . Dengan lain perkataan, jika di waktu malam anda telah mengadakan hubungan seks yang berlebihan, pada keesokan harinya anda akan merasa lenguh-lenguh dan tegang-tegang urat saraf.

Memandangkan bahawa saya juga termasuk dalam golongan orang-orang yang selalu mengalami masalah urat saraf sejak berusia lima belas tahun lagi, kerana terbabit dalam beberapa siri kemalangan, seperti terjatuh dari atas pokok dan sebagainya. Maka tidak hairanlah jika saya amat berminat dalam kegiatan urut tradisional dan mengurut. Pendek kata, amalan itu masih lagi berterusan. Sekiranya anda seorang kaki yang gemar diurut, sudah tentu anda akan dapati bahawa kebanyakan tukang urut tradisional itu terdiri dari orang yang sudah melebihi usia 45 tahun atau dari golongan yang sepatutnya sudah bersara dalam perkhidmatan kerajaan.

Ringkasnya, setiap tukang urut tradisional itu ada mempunyai kaedah dan cara urutannya yang tersendiri dalam mengendalikan tugas-tugasnya walaupun kadang kala terdapat sedikit sebanyak persamaan. Dari apa yang dapat diketahui dan dialami bahawa kebanyakan dari tukang urut tradisional tersebut telah mempelajari ilmu tersebut dari orang tua mereka. Ada juga dikalangan tukang urut tradisional tersebut yang mengaku mempelajarinya melalui mimpi. Entahlah, samada boleh dipercayai atau tidak, terpulanglah pada masing-masing. Golongan yang paling ramai sekali ialah mereka yang tidak tahu langsung selok belok ilmu mengurut atau rawatan urut tradisional tetapi atas desakan hidup, entah bagaimana, dengar-dengar khabar telah menjadi tukang urut. Ada juga sesetengah golongan yang memerhati akan tindaklaku tukang urut @ tukang urut tradisional buat beberapa ketika dan bila pulng ke rumah telah mencuba urut dirinya sendiri dan akhirnya ia tahu sedikit sebanyak kaedah dan cara-cara mengurut @ urut tradisional.

Kajian bahawa kebanyakan tukang urut tradisional yang mengurut, sebelum mereka menceburkan diri di bidang urut mengurut@ urut tradisional ini, tidak pernah diurut oleh orang lain terlebih dahulu. Jadi tidak hairanlah jika mereka tidak tahu untuk menilai kadar atau had kesakitan pelanggannya ketika diurut @ rawatan urut tradisional mereka. Sehubungan dengan itu maka sering terjadilah tekanan urut yang melampaui batas, sehingga terdapat pelanggan yang mengeluh kesakitan tetapi disuruh bertahan atau bersabar dengan kesakitan itu. Di lain sudut pula, terdapat juga tukang urut tradisional yang suka sangat mematah-matah atau membengkokkan sendi tulang para pelanggannya sehingga melampaui batas, oleh itu tidak hairanlah jika ada di kalangan pelanggan yang didapati terseliuh ataupun berasa penat dan sakit sesudah rawatan urut tradisional tersebut. Berasaskan kepada tindaklaku tukang urut tradisional yang seperti itu, maka sudah pasti pelanggan akan serik kerana ia bukan sahaja tidak mendapat nikmat hasil dari rawatan urut tradisional itu, sebalikknya badan semakin bertambah sakit bahkan masa dan wang terbuang begitu sahaja.

Selain daripada kejahilan sesetengah tukang urut tradisional dalam mengendalikan tugas-tugasnya, ada pula mereka yang suka mengeluarkan petua atau teori-teori yang tidak berasas dengan mengatakan bahawa masa yang paling baik untuk mengurut ialah di waktu pagi, kalau mengurut @ dapatkan rawatan urut tradisional hendaklah sekurang-kurangnya tiga kali, atau selepas mengurut jangan sekali-kali mandi. Semua teori-teori tersebut kalau berdasarkan kepada kajian jelas sama sekali tidak betul. Kita dilarang mandi jika hanya kita rawatan urut tradisional seluruh badan itu menggunakan minyak. Kena tunggu 15 minit ke atas untuk mengeringkan minyak di badan tersebut dahulu.Takut badan dimasuki angin kerana liang roma terbuka akibat terkena minyak urut tadi.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa apabila perkhidmatan urut tradisional yang memuaskan dapat diberikan kepada seseorang pelanggan, lebih-lebih lagi jika pelanggan itu seorang hartawan yang pemurah, upah yang diberikan kadang kala diluar jangkaan. Bayaran upah mengurut bagi masa satu jam di sekitar Kuala Lumpur, Petaling Jaya atau Damansara ialah sekitar lima puluh hingga seratus ringgit Malaysia. Itulah serba sedikit cerita dan pengalaman tentang penghargaan pelanggan ke atas seorang tukang urut tradisional yang dapat memberikan perkhidmatan urut tradisional yang memuaskan kepada mereka.

Kembali kita kepada perbincangan tentang tekanan urut dalam rawatan urut tradisional yang melampaui batas. Sekiranya ada dikalangan para pembaca yang pernah diurut oleh tukang urut tradisional yang kurang mahir sehingga menyebabkan anda semakin merasa letih atau sakit, maka diharap segeralah berundur diri dari mereka itu. Tindak laku yang telah diamalkan oleh tukang urut itu bukan sahaja boleh merosakkan urat saraf dan otot para pelanggan, bahkan ia menimbulkan kesan-kesan sampingan yang lain.

Sebenarnya, mana-mana tukang urut tradisional yang mengurut pelanggannya terlalu kuat sehingga tidak tertahan akan kesakitan, secara tidak langsung telah melanggar etika profesyennya, kerana tindakan yang telah dilakukan itu akan merosakkan otot-otot, tisu-tisu serta saluran darah kecil di tubuh pelanggannya.

Berhubung dengan hal ini, terdapat satu rencana, yang telah disiar dalam akhbar The New Strait Times atau The Star keluaran tahun 1983, membincangkan sebab dan akibat terjadinya kesan-kesan lebam warna gelap dan bengkak-bengkak urat dan terseliuh. Tajuk asal rencana itu ialah “Sprain And The Black Mark” bermakna “Terseliuh Dan Tanda Hitam” ditulis oleh seorang doktor perubatan dari Australia. Ia menyebut bahawa, “All living things especially human being, have their own limitation rate of painful in which it varies between individual. Therefore, whenever the over pressure are put on them, in a short time you will see the appreance of black mark and sometime followed by the swollen till outer layer”. Dengan lain perktaan, rencana itu meguraikan bahawa, “Semua benda yang hidup ini terutamanya manusia, adalah mempunyai had kadar kesakitan yang tersendiri dan berbeza-beza. Oleh sebab itulah, apabila tekanan yang berlebihan dikenakan ke atas mereka, anda akan dapat melihat tanda-tanda hitam yang kadang kala diikuti dengan bengkak-bengkak atau lebam-lebam sampai ke lapisan luar kulit.

Sebagai contohnya, seorang ahli gusti tidak mudah berasa sakit apabila terkena tumbukan, tetapi bagi seorang awam, jika terkena satu tumbukan, sudah lebih dari cukup untuk melebamkan mukanya. Samalah halnya dengan seorang pemain bola, di mana dia tidak mudh terseliuh apabila bertembung atau tersepak sesama kaki dengan pasukan lawan. Ini disebabkan mereka sudah biasa dengan keadaan. Di sini jelaslah kepada bahawa kadar ketahanan sakit seseorang itu berbeza-beza bergantung kepada tugas atau profesyen harian mereka. Oleh hal yang demikianlah, cara rawatan urut tradisional mesti disesuaikan dengan kedaan seseorang pelanggan. Sehubungan dengan itu adalah baik jika seseorang tukang urut tradisional itu tahu menggunakan sistem gear semasa mengurut @ rawatan urut tradisional mereka.

Katakanlah jika seorang ahli gusti minta diurut, anda bolehlah menggunakan gear empat atau lima dengan menggunakan siku. Jika pemain bola minta diurut, gunalah gear dua sahaja. Sebaliknya jika seorag awam minta diurut, urutkan ia dengan lengan tapak tangan dan jari sahaja. Oleh itu, jika anda ingin mencebur diri untuk menjadi seorang tukang urut tradisional, anda perlulah belajar dan mengamalkan cara-cara untuk mengesan kadar kesakitan seseorang pelanggan. Kalau tidak, sudah pasti anda tidak akan dapat memberikan perkhidmatan rawatan urut tradisional yang memuaskan kepada pelanggan anda dan yang paling merugikan, pelanggan tersebut tidak akan datang lagi untuk mendapatkan anda pada masa-masa akan datang.

Ilmu Perdukunan Melayu Dalam Rawatan Urut Tradisional.

Ilmu Perdukunan Melayu amat penting juga kerana kadang kala ia ada mempunyai hubungkait dengan profesyen tukang urut tradisional. Salah satu cara yang berkesan untuk mengetahui atau mempelajari Ilmu Perdukunan ialah, kita perlu seiringan dengan mereka waktu di mana dan ketika mana mereka pergi merawat pesakit, khususnya pesakit yang dikatakan “Terkena Sihir” atau “Terkena Buatan Orang”. Penglibatan tukang urut tradisional bersama dukun atau bomoh, banyak pengalaman, pengajaran dan iktibar akan diperolehi. Semua ini bolehlah dijadikan sebagai satu matapelajaran sokongan untuk membantu melayakkan seseorang itu di terima sebagai tukang urut tradisional.

Disini sukalah dinyatakan bahawa, dari berpuluh-puluh tukang urut tradisional yang pernah menjalankan rawatan urut tradisional, terdapat dua atau tiga sahaja diantara tukang urut tradisional tersebut yang suka menggunakan lengan, siku dan tapak kaki semasa mengurut. Yang lain-lainnya, boleh dikatakan seratus peratus menggunakan jari.

Satu kaedah yang sangat digemari oleh para pelanggan atau peminat urut tradisional ialah, setiap tukang urut itu tahu membahagikan kadar rasa kesakitan dengan kesedapan apabila mengurut secara 50:50. Dengan lain perkataan, apabila kita mengurut seseorang, kedua-dua rasa tersebut dapat diseimbangkan iaitu antara sakit dengan sedap. Bak kata orang, sakit ada, sedap pun ada. Tindakan ini penting kerana, jika sakit sahaja yang dirasai oleh pelanggan, sudah pasti akan menjemukan mereka. Dan kalau sedap sahaja diperolehi tanpa rasa sakit, urat-urat bengkak yang diurutkan itu tidak akan menjadi kendur kerana tekanan urutan terlalu perlahan mengakibatkan si pelanggan akan terus kekal dengan rasa penat atau ketegangan otot serat urat saraf selepas rawatan urut tradisional tersebut. Disini kita dapati bahawa, cara untuk mempraktikkan rawatan urut tradisional seperti ini amatlah terlalu rumit dan terpaksa memakan masa. Teknik dan kaedah rawatan urut tradisional seperti ini yang perlu dipraktikkan ke atas semua pelanggan.

Oleh hal yang demikianlah, jika anda ingin menjadi seorang tukan urut tradisional yang berjaya, beberapa prinsip dan kaeah perlu dipelajari dan diamalkan jika kita benar-benar ingin memberikan perkhidmatan urut @ urut tradisional yang memuaskan kepada pelanggan kita. Salah satu darinya ialah tekanan urut pula janganlah terlalu kuat sehingga pelanggan yang terseliuh, lebih-lebih lagi di tempat bengkak yang berwarna hijau. Sekiranya garis panduan ini diikuti dengan betul-betul, sudah pasti pelanggan akan berasa lega dan lebih bertenaga bukan sahaja dari segi mental dan fizikal, bahan keupayaan tenaga batinnya juga turut bertambah sihat dan kuat.

Antara lain-lain punca dan maklumat yang diambil kira termasuklah, pembacaan beberapa buah buku Ilmu Sains Perubatan, risalah-risalah perubatan dan penemuan yang ditulis oleh doktor-doktor perubatan, pembacaan buku ilmu Reflexology. Selain itu, kita juga boleh mendapat banyak maklumat balas dari pelanggan-pelanggan kita yang terdiri dari lelaki yang beristeri lebih dari satu, lelaki gigolo dan sebagainya.

Akhirnya dapat kita fahami bahawa maklumat balas, luahan perasaan, petua dan cerita-cerita dari golongan di atas yang telah disampaikan, telah dijadikan sebagai satu formula atau garis panduan untuk ditonjolkan dalam bentuk penulisan dan dari sanalah juga tersingkapnya prinsip serta kaedah rawatan urut tradisional.